Obavijesti

Održan prvi okrugli stol u sklopu projekta Matice


18.1.2016. – U organizaciji Matice hrvatskih sindikata danas je održan prvi okrugli stol unutar ESF projekta –„Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“. Okrugli stol pozdravnim govorom otvorila je voditeljica projekta, Lucija Barjašić Špiler.

Sudionici panel diskusije na temu – „Je li vrijeme za političko organiziranje sindikata?“ bili su doc. dr. sc. Dragan Bagić, prof. dr. sc.  Žarko Puhovski, prof. dr. sc. Berto Šalaj, dr. sc. Antun Vujić, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i Branimir Mihalinec, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Na raspravi koju je moderirala novinarka Jasmina Popović, politički analitičar Žarko Puhovski istaknuo je da su sindikati nestali iz javnog diskursa jer one koji zastupaju socijalne interese mediji optužuju za protivljenje razvoju društva. Također, istaknuo je kako smatra da sindikati trebaju promijeniti svoj način djelovanja jer se na sindikat u Hrvatskoj gleda kao na neprijatelje reformi i ta slika se treba promijeniti.

”Tko su sindikati? Građani su sindikati. Dajte da nešto napravimo. Rastače nam se društvo, rastače nam se budućnost. Neka vrsta političkog aktivizma je imperativ“, zaključio je g. Vilim Ribić te poručio da niti jedna politička opcija nije za socijalnu državu, dok su sindikati jedini koji se brinu za očuvanje socijalne države i prava radnika.

U nastavku rasprave, Branimir Mihalinec ocijenio je kako se lijevo i desno društvo u Hrvatskoj definiraju prema svom odnosu prema prošlosti, a ne po stavu prema radu i socijalnoj pravdi. “Čovjek koji radi i prima plaću mora moći živjeti od svoga rada, ali ljudi koji rade i primaju plaću se ubrajaju u one koji su siromašni“, kazao je Mihalinec te istaknuo kako su u protekle četiri godine porušena mnoga socijalna prava u zemlji i kako bi se sindikati u zemlji trebali stranački aktivirati.

Doc.dr.sc. Dragan Bagić smatra da sindikati mogu djelovati tako da utječu na one koji kreiraju svijet javnih politika, na što se osvrnuo i prof. dr.sc. Berto Šalaj koji je rekao da kod dijela građana postoji nezadovoljstvo i nepovjerenje pa je vrijeme za promjene. Također, Šalaj naglašava kako sindikati trebaju graditi socijalnu moć kao protutežu ekonomskoj moći.

Dio atmosfere prenosimo i u fotogaleriji:

 

 

 

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih sindikata.